Hlavní stránka | Registrace uživatele | Stanovy spolku | O nás | Kontakt
 HledatMapa stránek
Občanské sdružení Nad Drahaňským údolím Nad Drahaňským údolím, z.s.
U jízdárny 1136/7
184 00 Praha - Dolní Chabry
O problému | 10 důvodů | Jak pomoci? | UR 518-519 | Petice za rozumné řešení okruhu kolem Prahy Registrováno: 446 uživatelů.

TÉMA

Silniční okruh Silniční okruh

Paralelní dráha Paralelní dráha

Elektrárna Čimice Elektrárna Čimice

Centrum Palmovka Centrum Palmovka

Krajina a příroda Krajina a příroda

Územní plánování Územní plánování

Občanská sdružení Občanská sdružení

Ostatní Ostatní

Zprávy odjinud Zprávy odjinud

RUBRIKY

Aktuality Aktuality

Akce Akce

Monitoring médií Monitoring médií

Tiskové zprávy Tiskové zprávy

Otevřené dopisy Otevřené dopisy

Dokumenty Dokumenty

Dopisy občanů Dopisy občanů

Letáky Letáky

Mapy - plány Mapy - plány

Petice Petice

Legislativa Legislativa

Odkazy Odkazy

Fotografie Fotografie

Video Video

Dokumenty o.s. Nad Drahaňským údolím Sdružení NDÚ


Ekumenická bohoslužba za krajinu - 2017

Ekumenická bohoslužba za krajinu podesáté

Při letošní Ekumenické bohoslužbě za krajinu v sobotu 27. května jsme se na zahradě u Fettrů na Sedleckých skalách sešli již podesáté. Poprvé se tu bohoslužba konala na jaře 2008. A to už je dobrá příležitost k ohlédnutí a připomenutí, jak to před devíti lety začalo. Tehdy v březnu 2008 na stavebním odboru magistrátu hlavního města Prahy probíhalo veřejné projednávání dopravních staveb na severozápadě Prahy. Na chodbách se několik dní potkávali lidé z obou břehů Vltavy, unavení z bezútěšného dohadování s úředníky.  A tam si Stáňa Veselková ze Suchdola a Jan Bubela z Chaber řekli, že by se raději setkali někde venku v přírodě, kde by se společně pomodlili a zazpívali. A nápad byl na světě. Ekologická sekce České křesťanské akademie měla pro ten nápad pochopení a ujala se pořadatelství. Libor a Helena Fettrovi ze Suchdola dali k dispozici svou zahradu, které říkají „pole nad Vltavou“. Z pravého břehu Vltavy přišla první skupina poutníků, kteří začali svou pouť od kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech. Poprvé kázal Matúš Kocian, biolog a římskokatolický kněz z Českého Brodu, který přijel s poutníky sedleckým přívozem i se svým kolem. Prvním hostem besedy byl Jiří Nečas, laický kazatel ČCE a ředitel Ekologické sekce ČKA. Zazněl tehdy i návrh: sejděme se tu příští rok zase. Skutečně se tak stalo a letos již podesáté.

Na zahradě se tak vystřídala řada dalších kazatelů a duchovních několika církví: evangeličtí faráři Petr Hudec, Miloš Rejchrt, Dana Rotkovská, Joel Ruml, Jan Kowalczyk, kazatel Církve bratrské Pavel Plchot, z Církve československé husitské Sandra a Jiří Silných a Renata Wesleyová, římskokatoličtí kněží z farnosti sv. Matěje v Dejvicích Andrzej Koch, Krzysztof Tomasz Labedź a nyní i Matúš Kocian, Jiří Kusý z Nuslí, ze Starokatolické církve Dušan Hejbal a Marek Bendy Růžička, faráři Obce křesťanů Milan Horák a Stanislava Veselková.

Besedovali jsme s Václavem Cílkem z Geologického ústavu ČAV, senátorem a bývalým ministrem životního prostředí Bedřichem Moldanem, Václavem Buřtem, místostarostou Horního Jiřetína a laureátem Ceny Josefa Vavrouška, se socioložkou a publicistkou Jiřinou Šiklovou, Pavlem Štifterem, místostarostou Benátek nad Jizerou, s Jiřím Sádlem z Botanického ústavu AV ČR, s Jiřím Silným o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), s vojenským kaplanem Jaroslavem Knichalem o duchovní službě v Armádě ČR, naposledy pak s geologem a teologem Martinem Hrubešem o vztahu člověka a stvoření.

Ekumenická bohoslužba za krajinu na Sedleckých skalách nebo na zahradě nad Vltavou, nedaleko žlutě značené cesty ze Suchdola do Roztok, (GPS 50°08'22.1"N 14°23'32.4"E) se stala již tradiční akcí pořádanou ES ČKA. Technicky ji pomáhá zabezpečit MČ Praha Suchdol. Každý ročník je zdokumentován na stránkách občanského sdružení a nyní spolku Nad Drahaňským údolím  www.drahan.chabry.cz. Bohoslužba má svůj skromný okruh pravidelných účastníků, ale pokaždé tu potkáváme i nové tváře. Sejdeme se příští rok zase? A proč ne? Naši hostitelé už teď s námi na jaře 2018 počítají.  A na té zahradě s úžasným výhledem na vltavské údolí je tak příjemně.

Podnětem k první bohoslužbě byla jistá občanská angažovanost, a ne každý s tím byl či je srozuměn. Dověděli jsme se třeba, že se scházíme a modlíme za to, aby nepříjemná silnice nevedla pod našimi okny, ale raději pod okny sousedů několik kilometrů dál. Došlo k setkáním a rozhovorům, kdy bylo potřeba pečlivě promýšlet a formulovat postoje a názory. Po těch devíti letech myslím, že se podařilo vytvořit dobrou tradici bohoslužebných setkání, ve které má smysl pokračovat. Stále znovu si vděčně uvědomovat krajinu a přírodu jako Boží stvoření a žasnout nad ním. A umět za ně nést i svůj díl odpovědnosti. Má smysl modlit se stále znovu za lidi, kteří rozhodují o prostředí, ve kterém žijeme a budou žít i naše děti, aby rozhodovali věcně a spravedlivě.

Anna Hejlová

NDU z.s.,
2017-05-28
přečteno 2093x

[Zpět]

UŽIVATEL

Uživatel: Heslo:


Občanské sdružení Nad Drahaňským údolím

Facebook-občanského sdružení Nad Drahaňským údolím
MČ Dolní Chabry-Oficiální stránky MČ Dolní Chabry
MČ Suchdol-Oficiální stránky MČ Suchdol
Nerwy.cz-NeRWY / Ne letecký hluk na severu Prahy
Zeleni-Strana zelených v Praze 8
Praguewatch.cz-Praha pod lupou
Hlavní stránka | Registrace uživatele | Stanovy spolku | O nás | Kontakt
Copyright©2024 Hana Francová - FlexyWEB TOPlist